Aj keď ste vegán, nemusíte sa obávať nedostatku bielkovín vo vašej strave. Súčasný trh ponúka široký výber rôznych druhov vegánskych proteínov, ktoré sú nielen chutné, ale aj výživné.
Zdravý životný štýl nie je len o tom sadnúť na stacionárny bicykel – rotoped, potom si naložiť pár kíl na multipress, zacvičiť si a ísť domov. Dôležitý je aj dostatočný príjem bielkovín. Pokiaľ ste vegánom, v kategórií vegánskych proteínov vyniká Vegan protein Weider. Aké iné druhy poznáme?
Sójový proteín
Sójový proteín je možno najznámejším a najrozšírenejším druhom vegánskeho proteínu. Získava sa z bôbov sóje a je známy svojou vysokou biologickou hodnotou a obsahom esenciálnych aminokyselín. Okrem toho, že je bohatý na bielkoviny, sójový proteín obsahuje aj ďalšie prospešné živiny, ako sú vláknina, železo a vápnik.
Hrachový proteín
Hrachový proteín je ďalšou obľúbenou voľbou medzi vegánmi a vegetariánmi. Získava sa z hrachu a má vynikajúci obsah bielkovín, ktoré sú ľahko stráviteľné. Jeho príjemné sladkastá chuť ho robí obľúbenou prísadou aj do smoothies a energetických tyčiniek.
Ryžový proteín
Ryžový proteín sa získava z ryže. Je to skvelá alternatíva pre tých, ktorí sú alergickí na sóju alebo hrach a disponuje výborným profilom aminokyselín. Takisto je ryžový proteín ľahko stráviteľný, dobre sa mieša a vďaka svojej neutrálnosti v chuti je tiež vhodným doplnkom do rôznych receptov na pečenie.
Konopný proteín
Konopný proteín sa získava z konopných semien, čo ho robí bohatým zdrojom esenciálnych mastných kyselín omega-3 a omega-6. Konopný proteín má jemnú orechovú chuť a je bohatý na vlákninu, čo prispieva k pocitu sýtosti a zdravému tráveniu.
V najlepšom prípade investujete do vegánskeho proteínu, ktorý bude obsahovať viac druhov pre ideálne spektrum aminokyselín.